Luukku 23: Hyvää joulua!

On monta tapaa viettää joulua. Kaikki eivät vietä joulua. Kaikki eivät edes pidä joulusta. On monta sellaista, jolle joulu on vaikeaa aikaa, sellaista, jolloin paha olo lisääntyy. Ehkä he ovat yksinäisiä, ehkä he ovat sairaita. Ehkä joulu muistuttaa heitä kipeästi menneistä, jostain mitä heillä on ollut mutta ei ole enää. Ehkä joulu muistuttaa haaveista, jotka eivät ole toteutuneet. Kaikilla ei ole sellaista joulua, jota näkee television mainoksissa. Sellaista, jossa pöydät notkuvat herkuista, iso suku on kokoontunut, kaikilla on mukavaa, nauru raikaa, lapset ovat iloisia ja saavat paljon lahjoja. Monella on jotain ihan muuta.

Minulle joulu on tärkeää aikaa. Perheelläni on omat perinteet, joita noudatetaan vuodesta toiseen. Leivomme lasten kanssa mallaslimppuja ja pipareita, paistamme kilokaupalla lihapullia, puemme joulukuusen. Jouluaaton aamulla nukumme pitkään, ja kun heräämme, talossa leijuu joulukinkun tuoksu, kun kinkku on muhinut kypsäksi uunissa koko yön. Me syömme, nautimme, vietämme joulua yhdessä. Minulle joulu on lähinnä aikaa, jolloin syö ruokaa jota ei yleensä syö. Aikaa, jolloin voi viettää kiireetöntä aikaa perheensä kanssa. Aikaa, jolloin voi tavata sukulaisia ja ystäviä, joita ei liian usein ehdi tavata. Aikaa, jolloin saa nukkua myöhään, syödä aamupalaa rauhassa. Aikaa, jolloin voi pelata Aliasta ja Afrikan tähteä, rakentaa Legoja.

Huomenna on jouluaatto. Silloin en enää avaa tietokonettani. Siksi tämä on nyt tämän kalenterin viimeinen luukku.

Haluan kiittää kaikkia lukijoita. Kaikkia heitä, jotka ovat kommentoineet, lähettäneet viestejä tai sähköpostia. Haluan kiittää kaikkia heitä, jotka ovat luoneet keskustelua. Haluan kiittää kaikkia, joita olen viime aikoina tavannut, joiden kanssa olen keskustellut. Kiitos kaikille!

Toivotan sinulle oikein hyvää, rauhallista ja ihanaa joulun aikaa. Riippumatta siitä, vietätkö joulua laisinkaan, millä tavalla vietät joulua, tai missä tai kenen kanssa vietät joulua!