Lucka 13: ”Har du inget riktigt liv?”

”Kretsar allt bara kring dej och sjukdom och misär?”

Nej, det gör det inte. Men syftet med min blogg är att lyfta fram ämnet psykisk hälsa och ohälsa, och allt som har med det att göra. Min blogg är inte, och kommer aldrig att bli en ”lifestyle”-blogg.

Fast jag bloggar främst om svåra och känsliga ämnen, som ofta handlar om sjukdom och problem, betyder det givetvis inte att hela mitt liv handlar om det. Jag har ju en vardag, helt som alla andra. Jag bor i egnahemshus, jag har tre barn och en man.

Det betyder att jag för barn till dagis och skola, för och hämtar barn till hobbyer, planerar och fixar mat, hjälper med läxor, förhör till prov, ser på BUU-klubben, spelar Alias och Skitgubbe. Går på föräldramöten, bakar pannkaka och reder ut bråk. Söker försvunna strumpor och vantar, tvättar sandiga utekläder och går till parken. Försöker hålla reda på rådgivningsbesök och vaccineringar, och försöker kolla Wilma regelbundet. Försöker hålla mig vaken när vi tittar på film med mannen, diskuterar med honom medan vi tillsammans tömmer och fyller diskmaskinen på kvällen, planerar och funderar, filosoferar och begrundar.

När man är som sjukast, kretsar allt kring sjukdom och elände. Då kräver sjukdomen all energi, både av den sjuke och dennes anhöriga. Det finns inte ork eller kapacitet för något annat. Man bara överlever, en dag i gången. När man är i rehabiliteringsprocessen, tar det länge att hitta en balans. En balans som fungerar just för den personen, för den familjen.

Just idag fyller vårt äldsta barn år, så idag kretsar mitt liv kring glädje och tacksamhet, kring tårta och ljus, kring prasslande presenter och förväntansfulla miner, skratt och kramar.