Lucka 8: ”Lätta pengar”

Jag har under årens lopp hört många kommentarer om sjukdomar, sjukskrivningar och sjuka människor. Alla kommentarer har inte varit riktade direkt mot mig, men de har ändå indirekt gällt mig, eftersom jag både varit sjuk, sjukskriven och på rehabiliteringsstöd.

Det finns många som tycks tro att långtidssjuka personer är lata och bekväma. Att de inte ids gå på jobb, utan hellre ligger hemma i soffan och lyfter bidrag. Verkligheten är långt ifrån detta. En som är sjuk får först och främst kämpa oerhört med sin sjukdom. Ytterligare får hen kämpa med olika instanser, som FPA och försäkringsbolag. Med socialtjänst, med hälsovård, med alla möjliga. Till pappers har vi kanske ett välfärdsland och en god vård. Men efter mina år av kämpande kan jag konstatera att mycket kunde förbättras. När man är som sjukast ska man orka hålla reda på olika direktiv, lagar och ordningsföljder, veta exakt vilka blanketter och intyg man behöver till vilka instanser.

Ve om man kryssar ett fel, då kan processen omkullkastas och så får man börja om från början. Det finns ingen mänsklighet, ingen konsistens, ingen helhetssyn i systemet. Jag kan på inget sätt tro att någon frivilligt skulle kasta sig in i den nedvärderande, betungande och besvärliga process det är att få inkomstkompensation för att man är sjuk. Den processen är det värsta jag nånsin varit med om. Dessutom står man inför den med jämna mellanrum, för oftast får man söka på nytt och på nytt om samma sak, med några månaders mellanrum. Då är det samma rumba, samma intyg, olika instanser och besvär som gäller. Om och om igen. Det är ju inte så, att man är sjukskriven och ligger i soffan och ser på TV och äter vindruvor dagarna i ända.

De stöd man får som långtidssjukskriven är ju inte heller samma som en lön. Det betyder att hela familjen lider av att den ena är sjuk, för det blir ett stor inkomstbortfall. Man tvingas vrida och vända på varje slant, och ändå räcker inte pengarna till.

”Pengar är inte allt”. Det säger bara den som själv har pengar så det räcker. Det är självklart att jag värdesätter min familj högre än pengar, men när pengarna inte räcker till familjens basbehov, blir det tydligt hur viktigt det är med pengar. Jag kan bara tala för mig själv igen, men nog skulle jag hellre vara frisk och jobba och ha en lön, än att vara sjuk och få kämpa om både hälsa, överlevnad och att få behålla hus och hem.

Det är inte lätta pengar man får som sjuk. Ingenting jag stött på i arbetslivet har varit så besvärligt som att överleva i vår instansdjungel.