Lucka 9: ”Men du ser ju så glad ut”

Jag ska avslöja en hemlighet för er. Sjuka människor har ansiktsmuskler, likadant som friska människor. Med dem kan de styra sina munnar, och skapa leenden, ibland även skratt. Helt som vilken som helst annan människa. De går inte alltid med huvudet nedböjt, med en sorgsen eller skärrad blick, och mungiporna nerdragna till hakan.

När man är långtidssjuk, är man sällan konstant lika sjuk alla dagar. Sjukdomen kan yttra sig på olika sätt, och måendet kan variera stort från dag till dag. Detta gäller alla slags sjukdomar. Sjuka människor är inte bara sjuka 24 timmar om dygnet. Ibland kan de känna sig pigga och krya, och då orkar de göra sådant som ger dem glädje.

Därför kan man ibland hitta även svårt sjuka människor på stan, på caféer, på tillställningar, på evenemang, konserter och lite var som helst. De har lika stor rätt att vara där som alla andra. De har rätt att skratta och ha roligt. Tro mig, det gör de inte alla dagar.

Det finns de som slänger ur sig kommentarer som ” Ja, du orkar sitta på kaffe, men orkar inte vara på jobb?”
Det som många tyvärr inte förstår, är det att en sjuk människa kanske har ork (eller råd) att vara på café en gång i månaden, sen får den samla krafter i flera veckor igen, innan den orkar göra något igen. Sjuka människor har rätt att le, rätt att skratta, rätt att njuta, rätt att trivas, rätt att göra sådant som skänker glädje.

Så kritisera aldrig någon som du vet att är sjukledig, men som sitter där på caféet och ser ut att ha roligt. Det kanske är första gången på länge som den personen har duschat, klätt på sig rena och fräscha kläder, borstat håret, och känner sig såpass kry att den orkar gå utanför hemmets trygga vrå.